Chléb náš vezdejší

10.08.2018

Jaký chleba se peče na hájovně?

Receptů na chleba je snad víc, než lidí a ne všechny jsou poživatelné. Mnozí to po pár nezdarech vzdali nebo jim zrovna ten, který si upekli nechutnal. Někdo si pořídil pekárnu, nakoupil pytlíky a vesele si peče. Já jsem ještě pekárnu za nutnou životní potřebu neuznala, za to bez robota nedám ani ránu :-). I my pečeme někdy chleba z "pytlíku", ale jedině kmínový ze Zářečí, protože to je pak receptura "našeho tatínka", jelikož jej sám osobně nějakou dobu míchal. Ovšem jeho recept - 500kg mouky...je jeden z těch, co se určitě nepovedou, ale pytlíky jsou dobrý, mohu doporučit :-)

CO JE K VÝROBĚ TŘEBA:

  • SUROVINY:

500g hladké mouky
2 čajové lžičky soli
2 -II- drceného kmínu
2- II- sušeného droždí
1 -II- kmínu
1 -II- cukru
350 ml tekutiny - vody
(Já dávám 150ml vody a 250ml piva, ale když ho táta vypaří, použiju vodu)
Do těsta přidávám různá semínka nebo škvarky, když je mám, ale i bez toho je chléb chutný a zatím se mi vždycky povedl.

Někdo těsto zadělává ručně někdo používá pekárnu, já si pomáhám robotem. V míse smíchám suché suroviny, potom přiliju vodu (s pivem, pokud je) a nechám prohníst těsto. Chvilku to trvá. Pokud těsto lepí, přisypu mouku, pokud je naopak tuhé, přidám vodu. Ale většinou už nemusím nic. Když je těsto vypracované a hladké, vyndám si těstovou kouli na pomoučněný vál a ještě ho v ruce prohnětu. Nakonec ho nechám v míse pod utěrkou cca 1h kynout, někdy ho prstama propíchnu, aby se dovnitř dostal vzduch a nechám ho kynout o něco déle.
Těsto si vyklopím z mísy na plech, kde mám připravený pečící papír, pomoučním si ruce a uhňácám z něj nějaký přijatelný tvar. Pak ho ještě nechám chvilku odpočívat na plechu, trochu ještě nabyde. Někdy máme kulatý kopačák, někdy šišatici, ale vždycky je dobrý a to je hlavní.
Do trouby si dolů postavím plecháček s vodou. Pokud je v troubě vlhko, chleba tolik netvrdne. Peču nejdřív 10 minut na 250 st. a pak dopékám cca 40 minut na 190 st. Během pečení chleba několikrát potřu čistou vodou (popř. postříkám vodou v rozprašovači), aby pak nebyl jako kámen. Po upečení chleba přendám na mřížku, kde ho nechám vychladnout. Toť vše :-).

Přeju dobrou chuť!

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky